Menu
Nieuwsoverzicht

Bierbrouwerij Uddelaer officieel geopend

1 november 2018

14

UDDEL / STAVERDEN    –     In 2015 begon Willem ten Ham voor zich zelf bier te brouwen. “ Ben begonnen met een klein keteltje en dat werd zo steeds meer een grotere ketel” zei Willem ten Ham. Hij begon bij zijn woning aan de Oudedijk te Uddel.

Daar maakte Jacques Brinkman, voormalig wereld- en olympisch kampioen hockey, bij zijn oom kennis met het ambachtelijk bierbrouwen. Als ondernemer in sportartikelen kreeg hij belangstelling en waardering voor ambachtelijke productiemethoden die hij leerde kennen tijdens de vele bezoeken aan India en Pakistan.  Die kennismaking met het ambachtelijk brouwen van bier was het begin van de realisatie van een lang bestaand idee: kennis en ervaring opbouwen voor de combinatie van vakman en ondernemer. Gestart als leerling is hij inmiddels eigenaar en brouwmeester van Bierbrouwerij De Uddelaer. Er werd gezocht naar een geschikte locatie waar men meer mogelijkheden had en die vond men in het Koetshuis van kasteel Staverden. Daar was 1 november 2018 dan de officiële opening van de bierbrouwerij Uddelaer.

Voor het zover was, moest er natuurlijk nog het één en ander geregeld worden. Gesprekken met de gemeente Ermelo en het Geldersch Landschap en Kasteelen verliepen in goede harmonie, bleek tijdens de opening wel uit de woorden van de burgemeester van Ermelo, de heer A.A.J. Baars. De burgemeester is blij met de vestiging van bierbrouwerij Uddelaer, “ in het kleinste stadje van Nederland en in deze historische omgeving”. Maar zei de burgemeester: “We moesten natuurlijk eerst wel onderzoek doen, want als overheid moet je er voor zorgen dat er in de horeca goede en vertrouwde ondernemers zijn”.

“ Vakmanschap is meesterschap”, zei P.A. van den Tweel. directeur van het Geldersch Landschap en Kasteelen. Hij richtte zijn blik op de toekomst want “volgend jaar, 2019, wordt er groot onderhoud aan de gebouwen gedaan en dan wordt het er alleen maar mooier op. We kijken dan ook met vertrouwen naar de toekomst”, zei de heer van den Tweel.

Bierbrouwerij Uddelaer heeft vier ambassadeurs, Egbert Jan van Bel, Peter Boeve, Erik Kroon en Lambert van Asselt. Namens deze ambassadeurs sprak Erik Kroon, zelf succesvol ondernemer in Uddel, lovende woorden richting Jacques Brinkman en de grondlegger Willem ten Ham. “ Jullie hebben een fantastisch, schitterend bedrijf neergezet, wat perfect voor de Veluwe is. Uddelnaren zijn altijd trendsetters”, volgens Erik Kroon.

De naam van de bierbrouwerij, Uddelaer, was voor de burgemeester van Ermelo, een naam waar hij toch een beetje moeite mee had. Uddel is geen gemeente Ermelo. Hij zag er graag iets bijgevoegd in de naam om de binding met Staverden duidelijk te maken. In Uddel zijn ze natuurlijk trots op die naam.

“Ondernemen is topsport” zei Jacques Brinkman. Hij weet wat topsport inhoud, daarin was hij succesvol. Dan moet het met zijn ondernemerschap ook goed komen. De eerste stappen op de weg naar succes zijn gezet met een prachtig bedrijf op een fantastische locatie. Het Koetshuis is ingericht als ‘brewpub’. Hier ben je getuige van brouwers activiteiten en geniet je tegelijkertijd van de resultaten.

https://www.uddelaer.nl

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.