Menu
Nieuwsoverzicht

Bewoners kritisch tegenover windmolens: van stiltegebied naar herriegebied

15 juli 2019

7

UDDEL – Donderdagavond werd er in het gemeentehuis van Apeldoorn gesproken over mogelijke windmolens nabij Uddel. Er waren totaal 37 spreekverzoeken. Zij mochten binnen vier minuten tijd hun mening geven over de windmolens.

Frank van de Kolk, voorzitter van Uddels Belang, gaf tijdens de avond aan dat Uddels Belang tegen windmolens nabij Uddel is. “De locaties zijn veel te dicht bij de woningen gekozen en in dit gebied wordt het op gang gebrachte toerisme in één klap om zeep geholpen.”

Ook de ondernemersvereniging Uddel Onderneemt was aanwezig tijdens de avond. “We hebben besloten eerst te luisteren en de informatie te vergaren, daarna volgt de dialoog. We zijn (uiteraard) niet tegen duurzame energiewinning en -gebruik, het gaat om de wijze waarop,” aldus Egbert-Jan van Bel namens het bestuur.

Sjoerd Stoffers nam namens het Rijksvastgoedbedrijf ook het woord. Volgens hem kan een windmolen bij Nieuw Milligen mogelijk de radar van Defensie hinderen. Hij acht de kans ‘zeer klein’ dat een windmolen geen probleem is. Daarnaast zal de radarinstallatie volgens Stoffers nog niet direct naar de Betuwe worden verplaatst: “Het is een mogelijkheid waar we mee bezig zijn, maar het is nog lang niet voor elkaar.”

Tientallen bewoners uit Nieuw Milligen en Meerveld spraken zich zeer kritisch uit tegen de windmolens. ‘Van een droomhuis in een stiltegebied, naar een nachtmerrie in een herriegebied. Van een schitterend uitzicht, naar een bewegend industrieel object in beeld,’ aldus een buurtbewoner.

Bewoners voelen zich overvallen door de mogelijke windmolens nabij hun huizen en hebben kritiek op het proces. Ze stellen dat ze te weinig tijd krijgen voor een weerwoord. Tijdens de informatieavond 2 juli jongstleden in het Blanke Schot zagen de bewoners hoe de windmolens in het landschap er uit kwamen te zien. Halsoverkop moesten de bewoners zich verdiepen in een complex dossier om zich voor te bereiden op de inspraakavond.

Door de vele insprekers kwam de politiek er donderdag niet aan toe om zelf de eerste reacties te geven. Dat is nu uitgesteld naar 12 september.

Kijk hier de hele gemeenteraadsbijeenkomst terug van donderdag 11 juli jongstleden.


Volg Uddel.info nu ook via Whatsapp om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent de mogelijke windmolens!

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX