Menu
Nieuwsoverzicht

Bericht gemeente Apeldoorn inzake eikenprocessierups

6 juli 2019

APELDOORN – Het kan jullie bijna niet ontgaan zijn dat er een enorme jeukplaag heerst die veroorzaakt wordt door de eikenprocessierups. Tot op heden heeft de prioriteit alleen gelegen op plekken waar kinderen en/of ouderen aanwezig moeten zijn, in het bijzonder de scholen en daarna gaan we over op de speelplekken. Daarop volgend gaan we over tot de evenementen en doorgaande fietspaden.

De bestrijding van de eikenprocessierups
De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. De rupsen gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren. Mensen en dieren kunnen ’s zomers flink last hebben van de eikenprocessierups. De beestjes ontwikkelen naast de normale witte haren namelijk ook brandharen. Dit kan bij aanraking leiden tot jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Deze extra behaarde rups duikt op dit moment overal in Nederland op. Ook in Apeldoorn hebben we hier volop mee te maken. De bestrijding van de rups is daarom in volle gang.
Voordat de rupsen zich nestelden in de bomen, heeft de gemeente de bladeren van 15.000 eikenbomen behandeld met een biologisch middel. Dit om de aanwezigheid van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te beperken. Desondanks zijn er, net zoals in de rest van Nederland, veel bomen met eikenprocessierupsnesten. Deze nesten worden weggezogen met een soort ‘stofzuiger’. Omdat er op dit moment veel meldingen van overlast binnenkomen, werkt de gemeente met een prioritering. Kijk voor meer informatie op www.apeldoorn.nl/eikenprocessierups.

Bron: Gemeente Apeldoorn

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX