Menu
Nieuwsoverzicht

B&W op werkbezoek in Uddel

23 januari 2018

47

UDDEL    –    Dinsdag 23 januari 2018 waren burgemeester John Berends en de wethouders Mark Sandmann, Johan Kruithof en Ben Bloem samen met de stadsdeelmanager Steven Gerritsen en een aantal ambtenaren op werkbezoek in Uddel.

Rond het middaguur arriveerden zij bij de Koningin Wilhelminahof en werden daar ontvangen door Uddels Belang, vertegenwoordigd door de voorzitter Evert Jan van Egteren en een afvaardiging van de Ondernemersvereniging Uddel, de voorzitter Egbert Jan van Bel en bestuurslid Chris Jansen. Kees Roos, voorzitter, was aanwezig namens de Stichting Vrijwillige Hulpdienst Uddel. In de Koningin Wilhelminahof werd het gezelschap allerhartelijkst ontvangen. Het moet altijd weer in goede banen worden geleid. Complimenten voor de goede organisatie. Gerrie Bronkhorst en Rita Hop hebben hieraan veel werk gehad en hebben in het slagen hiervan een belangrijke rol gespeeld. Men was mooi op tijd en de gasten konden zo aanschuiven bij de eettafel, elke dinsdag en donderdag wordt er in de Wilhelminahof gekookt voor de 55+. Met veel smaak en waardering voor de kookkunsten, van de dames van de kookgroep, werd er genoten van de heerlijke maaltijd. “Drie soorten groente, dat ben ik thuis niet gewend”, zei de burgemeester na afloop van de maaltijd. De burgemeester was onder de indruk hoe men in Uddel met behulp van de vele vrijwilligers het altijd weer voor mekaar krijgt om deze eettafel en ook andere activiteiten weet te organiseren voor o.a. ouderen en dat men in Uddel de medemens niet laat vereenzamen. Dit ook door de inzet van de Stichting Vrijwillige Hulpdienst Uddel met haar vele vrijwilligers. 

Na de eettafel was er een korte ‘raadsvergadering’. Men liet zien en horen hoe het er bij de raadsvergaderingen aan toe gaat. Men is permanent op zoek om in gesprek te blijven de inwoners, niet alleen van Apeldoorn, maar ook de inwoners in de dorpen van de gemeente Apeldoorn. Men zoekt een goede manier om met elkaar te communiceren. Tegenwoordig moet men op vele manieren communiceren. Optimaal gebruik maken van de social media. Facebook online sessies, men heeft dan potentieel een groot bereik, het is laagdrempelig, men kan nieuwe doelgroepen bereiken. Er wordt gedacht om een vlogger in te zetten, want woorden vervangen beelden. Onderwerpen voor Uddel zouden kunnen zijn het oudejaarsvuur, mee doorgaan of niet. De burgemeester is een groot voorstander om er mee door te gaan. Het onderhoud van de begraafplaats zou ook een goed onderwerp kunnen zijn. Het zou live zijn op locatie. Een vlogger is multi inzetbaar en bereikt een primaire doelgroep jongeren van 18 t/m 30 jaar.

Hierna ging men wandelend naar de Alpuro. Onderweg was er de gelegenheid om de aandacht te vestigen op de verkeersveiligheid van de Elspeterweg. Er wordt volop gewerkt aan de wegen in Uddel door ze met klinkers te voorzien. Ook hierin kwam de goede samenwerking tussen Uddel – Uddels Belang  – en de gemeente Apeldoorn ter sprake.

Bij de Alpuro, onderdeel van de VanDrie Group. Alpuro is gespecialiseerd in de productie van ruwvoer voor kalveren en rosé kalveren. Alpuro beschikt in Uddel over een nieuwe fabriek, ontworpen gebouwd voor de productie ruwvoer in de vorm van muesli. Deze muesli is samengesteld uit zorgvuldig geselecteerde grondstoffen die uitermate geschikt is voor kalveren. Ruwvoer is een belangrijke aanvulling op de kalvermelk, en speelt een belangrijke rol in het welzijn van het dier. Men produceert het ruwvoer zelf, de kwaliteit houdt men zo in eigen hand. Kwaliteit en voedselveiligheid kunnen zo op de best mogelijke manier worden beheerst. Bij de VanDrie Group werken zo’n 2200 werknemers, waarvan 40 bij de Alpuro in Uddel. “Uddel is uniek”, zei de heer Rozeboom van Alpuro. “Het kalf is uniek, het is een die moet je met zorg behandelen”. “We zijn graag in Uddel gevestigd, het werkethos is hier hoog”. Tegenover de fabriek gaat de Alpuro een modern kenniscentrum bouwen.

Bij de Alpuro is ook gevestigd Alpuro Breeding, geen onderdeel van de Van Drie Group. Alpuro Breeding is actief sinds 1995 in de melkveehouderij. Melkveehouders hebben behoefte aan informatie, hoe verzorg ik mijn kalveren zo goed mogelijk. Alpuro Breeding wil de melkveehouder zo veel mogelijk ontzorgen. Er komen steeds meer aanvragen van o.a. dierenartsen, landbouwhogescholen. Gevolg is dat door de groei er gebrek aan ruimte is ontstaan. Men wil graag extra ruimte en die zoekt men op het eigen terrein.

Na een rondleiding door de fabriek was er nog een hapje en een drankje waar men kon napraten. In zijn dankwoord zei de burgemeester dat hij “verbaast was hoe schoon het in de fabriek is, en dat voor een veevoederfabriek”.

Terugkijkend op dit werkbezoek zegt de voorzitter van Uddels belang, Evert Jan van Egteren:”B&W was getuige van een zeer geslaagd burgerinitiatief. Ooit klein begonnen voor 4-6 eters en nu eten er iedere keer rond de 20 eters mee. Een aantal vrijwilligers van toen, eten nu zelf mee. Dat mag je jezelf best afvragen als je wordt gevraagd voor vrijwilligerswerk. De kans is aanwezig dat je (later) zelf ook dankbaar gebruik maakt van vrijwilligers. Het loopje naar de Alpuro was goed om de wegen onder de aandacht te brengen. Met name de Elspeterweg, hier moet veel gebeuren. Niet alleen wat groen betreft maar het belangrijkste is de verkeersveiligheid. Voor mijn gevoel gaat deze middag zeker bijdrage aan meer druk vanuit de gemeente naar de provincie aangaande de N310.

Ik ken de urgemeesters en de meeste aanwezige wethouders en ambtenaren goed genoeg om te weten dat hun complimenten voor deze middag en het begrip voor onze punten oprecht waren!

Het was een geslaagde middag waar we Uddel positief onder de aandacht hebben gebracht”.

 

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.