Menu
Nieuwsoverzicht

Gemeente blijft giftig bestrijdingsmiddel gebruiken ondanks kritiek

12 mei 2020

APELDOORN – De afgelopen weken is de gemeente Apeldoorn druk geweest met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Eiken worden behandeld met Xentari. Dit is een giftig en bekritiseerd middel. Toch blijft de gemeente dit gebruiken, maar tegelijkertijd laat de gemeente ook weten te zoeken naar alternatieven.

Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk bestrijdingsmiddel gebruikt hoeft te worden, past de gemeente andere manieren toe om de rups een halt toe te roepen, zoals bloemrijke bermen en het ophangen van nestkastjes, waardoor er meer mezen komen.

De haren van de eikenprocessierups kunnen echter ernstige allergische reacties veroorzaken, dus wil de gemeente niet helemaal afzien van het omstreden bestrijdingsmiddel: “Vanuit het belang van de volksgezondheid behandelen we daarom plekken waar het echt nodig is met Xentari. We maken steeds een zorgvuldige afweging tussen het belang van de volksgezondheid en de gevolgen voor het milieu. Drukbezochte plekken, cijfers van vorig jaar en het risico voor de natuur zijn daarbij drie belangrijke argumenten.”

Xentari wordt ondanks de kritiek in verschillende gemeenten gebruikt. Imkers zijn bijvoorbeeld niet blij met het middel. Het middel doodt niet alleen de jeukrups, maar ook alle andere insecten in de nabijheid, waardoor het ecologisch evenwicht wordt verstoord. “We nemen de kritiek op het gebruik van Xentari zeer serieus. Een alternatieve aanpak, waarbij de natuur uiteindelijk zelf ingrijpt in het probleem, doordat er voldoende natuurlijke vijanden voor de rups zijn, krijgen we helaas niet op korte termijn voor elkaar.”, aldus de gemeente op haar website.

Foto: Gemeente Apeldoorn

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX