APELDOORN – Een groot deel van de stad Apeldoorn dat ten zuiden van de spoorlijn ligt, is dit voorjaar en eerder in 2018 overgegaan op de nieuwe manier van inzamelen. Noordelijke wijken en delen van de stad zijn in het najaar van 2019 aan de beurt. In een bijeenkomst voor wijkraden legde de gemeente uit wat er gaat gebeuren en waarom. Hieronder een samenvatting.
Wat gaat er veranderen?
In het najaar gaat een aantal zaken veranderen in de inzameling. Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen zoals blik en drankpakken (PMD) gaat Circulus-Berkel aan huis ophalen met een container die is voorzien van een oranje deksel, voor het gemak ook wel de ‘oranje container’ genoemd. Deze oranje container vervangt de grijze container voor restafval. Wat u aan restafval overhoudt, brengt u straks zelf weg naar een ondergrondse container voor restafval bij u in de buurt.
Daarmee ziet het ‘standaardpakket’ er straks als volgt uit:
- Grondstoffen zoals Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (PMD), Groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier en karton en BEST (boeken, e-goed, speelgoed en textiel) halen we aan huis op. Voor het PMD en GFT komt Circulus-Berkel eens per twee weken langs. Papier en karton 1 x per 4 weken, en BEST 3 x per jaar.
- Restafval brengt u zelf weg naar een ondergrondse ‘buurtbak’. Bestaande ondergrondse buurtbakken houden 1 opening voor een zak van 60 liter. De nieuwe buurtbakken krijgen twee openingen: een voor een zak met een inhoud van 60 liter, een voor een zak van 30 liter.
- De service op de inzameling van luiers en incontinentiemateriaal wordt uitgebreid: ook daarvoor komen speciale ondergrondse buurtbakken. Inwoner kunnen na aanmelding daar gratis gebruik van maken.
U ontvangt voor het gebruik van de ondergrondse container een milieupas, waarmee u de klep van de trommel kunt openen. Brengt u liever zelf uw afval weg? De voorzieningen bij winkelcentra voor PMD, glas, papier en textiel blijven bestaan.
Communicatie
U wordt over deze wijzigingen uitgebreid geïnformeerd via nieuwsbrieven en via www.circulus-berkel.nl/minder-afval. Deze communicatie start zodra de planning rond is; begin september ontvangt u de eerste nieuwsbrief met een uitnodiging voor een inloopbijeenkomst. Daar worden er in Apeldoorn-Noord ongeveer 10 van georganiseerd in de tweede helft van september. Bij de eerste nieuwsbrief zit ook een planning, die per adres verschilt.
Afval? Haal er uit wat er in zit!
De gemeente Apeldoorn streeft naar minder restafval, namelijk 30 kg per inwoner per jaar in 2025. In 2018 was dat nog bijna 140 kg. Ongeveer tweederde van het materiaal dat nu nog in het restafval in Apeldoorn zit, kan gescheiden worden. Een groot deel daarvan bestaat uit PMD en GFT. Ook papier en textiel zijn grondstoffen die het waard zijn om (nog beter) te scheiden. Ook moeten we vervuiling voorkomen: hoe ‘schoner’ het afval, des te beter het te hergebruiken of te recyclen is.
Waarom zetten we in op Minder afval?
Het verhaal achter afval en grondstoffen is complex en raakt aan politieke en economische ontwikkelingen op wereldniveau. Eenvoudig en kort uitgelegd, komt het erop neer dat de wereldconsumptie van materialen en fossiele brandstoffen, zoals olie, in de afgelopen eeuw enorm is gestegen. Die vraag blijft stijgen, met name in Aziatische landen waar de welvaart toeneemt. Maar voor een aantal materialen is ook het einde in zicht. Denk aan fossiele brandstoffen, waar we sterk van afhankelijk zijn voor ons dagelijkse functioneren. Experts waarschuwen ervoor dat die afhankelijkheid risico’s inhoudt. Meer hergebruiken en recyclen, is het advies. Daar komt nog een heel belangrijk argument bij: het milieu en het klimaat. De CO2-uitstoot door productie en consumptie moet (snel) omlaag.
De overheid zet om die twee redenen in op het aanjagen van de circulaire economie. Dat is een economie waarin we zuiniger zijn op grondstoffen en ze zo lang en hoogwaardig mogelijk in omloop houden. Belangrijke onderdelen zijn recyclen (omvormen tot een nieuw product, bijvoorbeeld bodemsnippers maken van snoeihout) of hergebruiken (opnieuw gebruiken, zoals glas maken van glas). Dat levert banen op, zorgt voor minder CO2 uitstoot en meer zelfvoorzienendheid. De gemeente Apeldoorn wil daar samen met inwoners actief aan bijdragen, onder meer door de uitvoering van het plan Recycleservice 2025 waar de bovengenoemde maatregelen deel van uitmaken.
Bron: Gemeente Apeldoorn