Kunststof verpakkingen en drankenkartons gecombineerd ingezameld
APELDOORN – Sinds januari is het voor de inwoners van de gemeentes Apeldoorn, Doesburg, Epe, Bronckhorst en Lochem mogelijk om drankenkartons gezamenlijk met kunststof verpakkingen aan te bieden. Door nieuwe scheidingstechnieken kunnen beide stromen nu in de sorteercentra worden gescheiden en bijna volledig gerecycled. De vijf gemeenten vallen onder het verzorgingsgebied van Circulus-Berkel.
Het gescheiden inzamelen van kunststof verpakkingsmateriaal is daarbij niet nieuw in haar dienstverlening. Ook zuivel- en sappakken (drankenkartons) worden in de meeste gemeenten al gescheiden van het restafval. Nieuw is echter de mogelijkheid beide afvalstromen gecombineerd aan te bieden voor recycling. Bewoners gebruiken daarvoor een oranje container of – afhankelijk van de gemeente – speciale doorzichtige zakken of verzamelcontainers.
Voorbeelden van zuivel- en sappakken of drankenkartons zijn sinaasappel- en appelsappakken, frisdrankpakken, yoghurtpakken, vlapakken, melkpakken en kleine drinkpakjes. Maak ze leeg, doe de dop er op, vouw de verpakking desgewenst dubbel, en doe ze in de oranje container of plastic zak.
Let er wel op dat de verpakkingen leeg zijn.
Voorbeelden van plastic verpakkingen zijn plastic tasjes en zakken, kuipjes, bekers en bakjes, douche- en shampooverpakkingen, tandpastatubes etcetera. Géén gebruiksgoederen zoals speelgoed, emmers of tuinstoelen. Voer die apart af!
Minder afval, meer grondstoffen
Verpakkingsfabrikanten dragen de verplichting verpakkingen die op de markt worden gebracht terug te brengen in het recycleproces. Daartoe ontvangen de gemeenten per 1 januari 2015 een vergoeding. Inmiddels wordt in Europa zo’n 42 procent van de drankenkartons die op de markt komen gescheiden ingezameld en gerecycled; een tendens die een waardevolle bijdrage levert aan het sluiten van de kringloop en de beperking van fossiele grondstoffen als aardolie.
Onder de noemer‘minder afval, meer grondstoffen’ stimuleert Circulus-Berkel inwoners anders om te gaan met waardevolle afvalstromen. Met haar gemeenten werkt Circulus-Berkel aan de realisatie van een gedeelde ambitie: slechts 10 kilo restafval per inwoner per jaar in 2030.
bron: circulus-berkel.nl