Menu
Nieuwsoverzicht

Aanleg wadi Garderenseweg

11 juli 2016

8

UDDEL    –    Aan de Garderensweg in Uddel zijn ze momenteel, van de Sallandse Wegenbouw, bezig met de aanleg van een wadi. Wadi is Water Afvoer Door Infiltratie. Deze wadi wordt aangelegd ter hoogte van de Fruytierschool. Door deze wadi moeten de bewoners in die omgeving van de Garderensweg geen last meer hebben van wateroverlast door hevige stortbuien. Er worden drie kolken afgekoppeld, waardoor de overvloedige regenwater niet op de riolering terechtkomt maar naar de wadi stroomt.

WAT IS EEN WADI?
De term ‘wadi’ komt uit het Arabisch en betekent ‘dal’. Wadi’s komen veel voor in woestijngebieden: het zijn daar ‘rivieren’ die voor een groot deel van de tijd droog staan. Bij heftige regenbuien worden ze gevoed door water en worden het echte rivieren. Ze zijn dan dus bedoeld voor de transport van water. De wadi’s in Nederland staan net als die wadi’sin woestijngebieden meestal droog. Ze fungeren als waterafvoer en -berging uitsluitend na regenbuien. De functie van een ‘Nederlandse wadi’ is wel anders dan die van een oorspronkelijke wadi. Het doel is namelijk het vasthouden van regenwater (in de wadi) en dit vervolgens te infiltreren in de bodem.

HOUD DE WADI’S SCHOON!
Wadi’s zijn een bijzondere manier om (regen)water af te voeren. Om ervoor te zorgen dat de wadi’s ook goed (blijven) werken, moet er wel netjes mee omgegaan worden.
Geen vuil of afval in de wadi’s!

Laat uw hond niet uit in de wadi!
Vanzelfsprekend is het uitlaten van honden in wadi’s niet wenselijk. Het is niet alleen onfris als uw hond z’n behoefte hier doet, maar de wadi kan er ook door dichtslibben.

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.