Menu
Nieuwsoverzicht

Aan de slag in het Living Lab voor een toekomstbestendige enclave

5 mei 2022

1357x gelezen

REGIO – Wat is nodig voor een duurzame ontwikkeling van de Veluwse enclave van de dorpen Uddel-Elspeet-Garderen-Speuld? Zodat ook in de toekomst het goed wonen, werken en recreëren is, in een natuurlijke omgeving die gezond en robuust is? Dit wordt onderzocht in het Living Lab dat dit voorjaar in het gebied van start is gegaan.

Tijdens de twee eerste bijeenkomsten gingen deelnemers in gesprek over de wensen en vragen en over de manier waarop deze vragen uitgewerkt kunnen worden in concrete acties, experimenten en onderzoeken. De volgende bijeenkomst is op maandagavond 13 juni.

Samenwerken aan oplossingen
In het Living Lab staat samenwerken en samen oplossingsrichtingen bedenken centraal. Bewoners, ondernemers, overheden, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen werken samen aan een toekomstbestendig gebied. Alle inwoners en ondernemers uit het gebied worden hiervoor opgeroepen mee te denken en mee te werken. Zo bundelen we de aanwezige kennis, ervaringen, innovatiekracht en het ondernemerschap van het gebied. Specifiek voor Uddel is hier al veel voorwerk voor verricht in het gebiedsproces Uddel 2040 waarin gewerkt wordt aan een toekomstvisie voor het gebied van Uddel.

Bijzonder plekje
Het gebied van de Veluwse enclave met de dorpen Uddel, Elspeet, Garderen, en Speuld, is een bijzonder plekje op de Veluwe (zie kaart hieronder). Waar karakteristieke agrarische dorpen grenzen aan waardevolle natuurgebieden, die ook veel toeristen naar het gebied trekken. Op dit moment komt er veel op het gebied af. Denk aan natuur- en stikstofmaatregelen, transitie in de landbouw, economie, behoefte aan nieuwe woningen, klimaatverandering, duurzame energie en toeristische ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen kunnen veel impact gaan hebben op hoe het gebied eruitziet en hoe er gewoond en gewerkt kan worden.
De gezamenlijke overheden (gemeenten, provincie en waterschap) nemen door een living lab op te zetten het initiatief om met inwoners, ondernemers, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties aan de slag te gaan, om te werken aan een leefbaar en vitaal gebied voor de toekomst.

Nieuwe naam
Het living lab zoekt nog een geschikte naam! De enclave Uddel-Elspeet dekt immers niet de lading. Genoemde ideeën zijn Living Lab GEUS en Living Lab Veluws Hart. Heeft u een idee? Mail ons! Volgende bijeenkomst kiezen we de nieuwe naam.
Voor meer informatie of om u op te geven voor de volgende bijeenkomst kunt u mailen met Jeany Boermeester: j.boermeester@gelderland.nl.

Verslag_Resultaten workshop LLab_ 19 april

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX