Het is dit jaar negentig jaar geleden dat de vereniging Uddels Belang werd opgericht. Ter gelegenheid van dit 90-jarig bestaan van Uddels Belang hebben we op uddel.info de rubriek ‘aan het woord’ gemaakt. In deze rubriek komen vier oud-voorzitters en de huidige voorzitter van Uddels Belang aan het woord. Tot aan 4 april a.s., als de ledenvergadering van Uddels Belang gehouden wordt, zullen deze bijdragen op uddel.info geplaatst worden.
Hieronder leest u de bijdrage van oud-voorzitter Peter Boeve.
UDDEL – Als oud-voorzitter van Uddels Belang vind ik het prachtig om een bijdrage te mogen leveren aan deze rubriek ‘aan het woord’ ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Vereniging Uddels Belang.
Vele herinneringen komen boven en één van die herinneringen is het realiseren van het dorpshuis Het Blanke Schot. Het Blanke Schot is ontstaan uit de verenigingen in Uddel in de kantine van de Alpuro. Het was een van de hoogtepunten tijdens mijn voorzitterschap van Uddels Belang, en voorzitter van de Stichting Sport en Cultureel Centrum, dat ik ter gelegenheid van de officiële opening op 1 oktober 1971 de toenmalige koningin, H.M. Koningin Juliana heb mogen ontvangen.
Door Uddels Belang zijn vele dingen ontstaan in Uddel, denk hierbij o.a. aan het ontstaan van de landbouwschool. Gerrit Beekman was de drijfveer hierachter. Hij is later geëmigreerd naar Canada.
Het Uddelermeer: door het Huis van Oranje werd de inwoners van Uddel de gelegenheid gegeven om te gebruiken als zwembad. Als Uddels Belang zorgden we er dan voor dat er zwemkaarten werden uitgegeven, waar men dan de hele zomer mee naar het Uddelermeer kon om er te zwemmen. De heer Staneke, hij was voor mij voorzitter van Uddels Belang, heeft er een keer voor gezorgd dat er een boot op het Uddelermeer kwam te liggen, maar dat initiatief viel letterlijk in het water. Het regende de hele dag en het heeft Uddels Belang toen veel geld gekost.
In de oorlog lag de vereniging stil. Het geld werd verdeeld onder de leden, bang dat ze waren dat de bezetter het geld in beslag zou nemen. Na de oorlog hebben Jan van de Kolk, Gerrit Bronkhorst en Peter Boeve weer opgericht. Dat gebeurde in een hutje bij Harskamp, waar nu HBT is gevestigd. Zo zijn we weer begonnen om de belangen van Uddel te behartigen. In Uddel stonden maar weinig huizen, en toch zijn er na de oorlog 18 jongens naar Indie geweest, wat veel is voor zo’n klein dorp, als Uddel toen was.
De woningbouw in Uddel heeft lang stil gelegen, we keken met jalouzie naar Elspeet, waar meer werd gebouwd dan bij ons. De gedachte van de gemeente Apeldoorn was om Uddel klein te houden. Maar nu wordt er volop gebouwd, wat goed is voor de ontwikkeling van Uddel, de jongeren kunnen hier blijven wonen. Het komt de leefbaarheid ten goede van Uddel. De fietspaden langs de Elspeterweg en de Garderensweg werden aangelegd en die hebben de burgemeester en ik op de fiets officieel in gebruik genomen.
In mijn jaren als voorzitter heb ik de saamhorigheid kunnen ervaren doordat Uddels Belang opkomt voor de algemene belangen van Uddel. Ben dan ook blij dat de mensen mij in de gelegenheid hebben gesteld dat ik een steentje heb mogen bijdragen aan de ontwikkeling van Uddel.
Ik feliciteer Uddels Belang met haar 90-jarig bestaan en wens ze nog vele mooie en succesvolle jaren voor Uddel toe.