UDDEL – Nederland viert dit jaar 75 jaar bevrijding. Uddel werd op 17 april bevrijd door de Canadezen. Dit zijn enkele persoonlijke verhalen hoe de bevrijding van Uddel werd ervaren.
Meneer G. van Hierden was 10 jaar tijdens de bevrijding:
“Ik weet nog dat er bij ons op de boerderij een dag voor de bevrijding (16 april red.) Duitsers kwamen. Het was een groep van 50-60 man. Zij zaten in de schuur, ze gingen zich wassen en even opfrissen. ’s Avonds toen het donker begon te worden, trokken ze richting Harderwijk. Die hele dag vloog er al een klein vliegtuigje over de omgeving. Die was aan het zoeken waar de Duitsers zaten.”
“De Canadezen kwamen vanaf Apeldoorn over de Amersfoortseweg richting Voorthuizen. Ze zullen ook wel door Uddel gereden zijn, maar de Duitsers waren toen allemaal al weg. Hier is vrijwel niet gevochten. Alleen bij Nieuw-Milligen is er volgens mij eentje gesneuveld. Dat was meer man tegen man, net eentje die niet weg wilde. Daarnaast hadden de Duitsers hier ook nog een stuk geschut staan. Dat wilden ze weg hebben en toen hebben ze met een fosforgranaat dat ding in brand gestoken. Ik weet wel dat er tussen Voorthuizen en Nijkerk wel vreselijk is gevochten.”
“Ik was te jong om te beseffen wat er allemaal gebeurde. Een dag na de bevrijding zagen we pas de eerste Canadezen. Die moesten zo snel mogelijk richting Nijkerk. Ds. K.J. van de Berg had twee dagen na de bevrijding een kerkdienst belegd. De dominee was actief geweest in het verzet en had onderduikers in huis tijdens de oorlog. Het was een bijzondere dienst.”
tekst loopt door onder de foto.
Meneer J. van den Hoek was 11 jaar tijdens de bevrijding:
“Tijdens de oorlog woonde ik aan de Markveldweg. Ik weet dat de Duiters hier liepen in Uddel. Ze waren er vooral voor de eieren en kippen, om te eten. Ik kan me nog razzia’s herinneren. M’n opa, die woonde aan de Veenkamp, kwam dan waarschuwen. De Duitsers waren voordat de bevrijders kwamen al gevlucht. De munitie hadden ze al laten ontploffen bij Hoog Soeren. Het ging wel langs Uddel heen, over de Amersfoortseweg. Tanks en dergelijke waren er ook wel richting Elspeet op de heide. Daar stonden ook tenten.”
Mevrouw B. van den Brink-Boeve was 13 jaar tijdens de bevrijding:
“Ik was negen toen de oorlog uitbrak en veertien jaar tijdens de bevrijding. Wij hebben hier in het dorp er niet zoveel van meegemaakt. Ik weet nog wel het moment dat de oorlog voorbij was. Ik kan me nog herinneren dat de tanks binnen kwamen rijden.”
Meneer A. de Vries was 11 jaar tijdens de bevrijding:
“Ik weet dat de eerste Canadezen op zo’n grote motor, een Harley, vanuit Apeldoorn de Harderwijkerweg op kwamen.. Dat kwam eigenlijk onverwachts, er was toen niet veel volk op de weg. We hadden nog wel een bevrijdingsfeest. Dat was ergens midden in de zomer, maanden later, aan de Markveldweg. Daar stond toen nog niks, dat was een heideveld. Het was een feest hoofdzakelijk voor de schoolkinderen met spelletjes.”