Menu
Nieuwsoverzicht

35 jaar SVHU: een zegen voor het dorp

4 oktober 2019

UDDEL – ‘ Een zegen voor het dorp Uddel’. Zo ziet Kees Roos, huidige voorzitter van de Stichting Vrijwillige Hulpdienst Uddel (SVHU), het werk wat de SVHU voor het dorp kan doen. Dit jaar bestaat de SVHU 35 jaar. In gesprek met Kees Roos en Coby van de Ridder, de eerste voorzitter van de SVHU, wordt duidelijk hoe belangrijk het werk is van de stichting.

Het begon in 1983 toen tijdens een bijeenkomst met verscheidene organisaties bleek dat een hulpdienst gewenst was, ook omdat er vanuit de overheid steeds minder geld beschikbaar zou komen voor gezondheidszorg en welzijnswerk. Een hulpdienst voor iedereen en door iedereen. Op 26 april 1984 was deze hulpdienst een feit: Stichting Vrijwillige Hulpdienst Uddel.

Een eerste oproep voor vrijwilligers resulteerde in 5 aanmeldingen. Al gauw telde de stichting 12 vrijwilligers. Inmiddels heeft de stichting ruim 100 vrijwilligers. “De bereidheid om wat voor een ander te doen is groot in het dorp,” vertelt Kees Roos.

Coby van de Ridder was vanaf de oprichting betrokken bij de stichting. “Toen we begonnen was er wijkverpleging en thuiszorg. Wij mochten niet zelf bij de mensen langsgaan, maar wijkverpleegster Nel Verduin gaf aan waar we eventueel een handje konden helpen. In eerste instantie bestond deze hulp vooral uit een bezoekje brengen, medicijnen halen of zorgen voor vervoer voor ouderen.”

Tegenwoordig is het werk van de SVHU erg breed. Zo is het beleid erop gericht om een goede bijdrage te leveren aan het voorkomen van eenzaamheid, de ondersteuning van mantelzorgers, het geven van (tijdelijke) hulp en het uitvoeren van de door Koningin Wilhelmina Hof georganiseerde activiteiten. De SVHU biedt niet alleen hulp aan ouderen, maar helpt ook bij integratie in de dorpsgemeenschap, geeft taaltraining aan jonge immigranten, verleent bij sommigen administratieve ondersteuning en maatjeshulp, wandelt met bewoners van Philadelphia en levert met ondersteuning van de kerken en de lokale middenstand voedselhulp.

De SVHU wordt geleid door een enthousiast bestuur, maar zal binnenkort wel afscheid gaan nemen van haar voorzitter. “Ik wil gaan stoppen als voorzitter. Ik hoop deze maand zeventig te worden en een frisse organisatie als de SVHU moet geen bejaarde voorzitter hebben,” lacht Kees Roos. “Wel hoop ik door te gaan met mijn werk als vrijwilliger.” Voor Coby van de Ridder is het moment gekomen om te stoppen met het vrijwilligerswerk. Hopelijk kan de SVHU nog jaren bestaan, dankzij de vele (nieuwe) enthousiaste vrijwilligers. Zoals gezegd: “Voor iedereen en door iedereen.”

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX